Cookies

Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na našem webu žije?

Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Raduji se z každodenních úspěchů a čekám odkud přijde rána, říká zakladatelka Talenticy Darina Wiedermann Janíčková 

Patří mezi úspěšné podnikatelky a profesionálky v technickém recruitmentu. Darina Wiedermann Janíčková je zakladatelka a majitelka headhuntingové agentury Talentica, ale také matka tří dětí. „S dětmi jsem získala nadhled. Vždycky vím, že může být daleko hůř a když nejde o život, jde o nic,“ říká s úsměvem. 

Povídali jsme si o tom, jak vybudovat úspěšnou firmu, zorganizovat si čas mezi prací a dětmi a o budoucnosti recruitmentu. 

Životní příležitost

K HR a náboru se dostala náhodně při vysoké škole. Na pohovoru v personální agentuře se jí zalíbila práce konzultanta. Zeptala se a klaplo to. „Jsem vděčná za tu příležitost. Nábor mě neskutečně chytl, a od té chvíle jsem věděla, že to bude moje srdcová práce. Práce, která mě bude živit a hlavně bavit.“ Založení vlastní firmy šlo ruku v ruce s přáním dělat technický recruitment po svém a jinak: „Měla jsem vizi, že se obklopím pár lidmi, které bude nábor bavit stejně jako mě a budeme nejlepší na světě!“  vzpomíná na začátky Talenticy v roce 2009 Janíčková. 

Tým

3 milníky v kariéře 

Darina Wiedermann Janíčková vystudovala španělskou filologii, ale brzy poznala, že to nebude ona vysněná práce. „K učení jsem neměla dost trpělivosti a překladatelská činnost pro mě byla málo komunikativní. První výrazný moment, který mě nasměroval k mému současnému oboru, byla moje první dlouhodobá brigáda v personální agentuře. Druhým zásadním milníkem byl roční pracovní pobyt v Singapuru, který mi výrazně rozšířil obzory, naučil mě větší samostatnosti a odvaze. A třetím klíčovým momentem, který mě významně ovlivňuje a směřuje je narození mých tří dětí.“ 

Až začneme číst myšlenky

Už tenkrát viděla potenciál v technických oborech a moderních technologiích. Rozhodla se proto vybudovat agenturu, ve které bude specializace na prvním místě. „Z dnešního pohledu se mi zdají naše začátky celkem úsměvné. Byl to reálně startup. Hodně věcí se dělalo velmi "punkově". První firemní síť se čtyřmi počítači jsem si zapojovala sama,“ směje se.  

Postupně se Talentica transformovala z tradiční personální agentury na headhunterskou firmu. Pevný základ ale zůstává - od začátku se věnuje pouze náboru a zůstává v technických oborech. „Trvám na kvalitě a etice. Řadu postupů a firemních procesů jsme museli upravit tak, abychom udrželi krok s rychlostí a náročností současného náboru. Když ale někdo tvrdí, že je dnes nábor složitý a jindy nebyl, tak s tím nesouhlasím. Práce s lidmi byla, je a bude vždy náročná disciplína, protože člověku člověk do hlavy ještě stále nevidí. Možná až přijde doba, kdy si budeme číst myšlenky, tak se to změní,“ vysvětluje s nadhledem.

Každý den je nová výzva

Status úspěšné podnikatelky a maminky tří dětí napovídá, že bez organizace času, opory v rodině a umění improvizace by to nešlo. „Hodně mi pomáhá příprava a pořádek ve věcech. Večer si připravuji vše dopředu, jak do práce, tak do všech škol a školek. Když byly děti malé měla jsem na pomoc chůvu a doteď kombinuji velmi dynamicky práci v kanceláři s prací z domova, abych trávila s dětmi maximum času. Vést firmu jako máma tří dětí vám dá skvělý nadhled. Je to výhoda, protože vždycky víte, že může být daleko hůř a zároveň, že se vždy vše vyřeší. Naučila jsem se rozhodovat více v klidu, protože už vím, že když nejde o zdraví nebo o život, jde o nic. Ale i tak je to někdy o nervy,“ přiznává. 

Recept na stres? Radujte se z maličkostí! 

„Na stres mám v poslední době fajn recept, a to že se preventivně raduju z malých každodenních úspěchů a čekám odkud přijde rána - obrazně řečeno. Jsem na to připravená a i s přibývajícími roky musím přiznat, že jsem daleko klidnější než v době, kdy jsem firmu zakládala. Mám vždy pořádek na stole a ráda a hodně si povídám se svými dětmi. To mě vždy pobaví, uklidní nebo i rozčílí a díky tomu vím, že je vesmír ještě stále v pořádku.“

Dari2

Pandemie Covidu jako nová výzva

I přes složité začátky považuje za náročnější samotný růst firmy. „Z počátku měl člověk pocit, že když to nepůjde, může to vzdát. Teď už je to tak velká zodpovědnost a spolupráce s tolika lidmi, že to není varianta. Na jedné straně je to skvělé mít svou vlastní firmu a s tím spojenou svobodu v tom, jakou stopu a filozofii tu zanechá, co pomůže pozitivně ovlivnit, komu pomoci a jak ten svůj malý svět kolem sebe utvářet. Na straně druhé je spousta komplikací, které je potřeba vyřešit a často se s nimi setkáte poprvé a netušíte, co s tím,“ popisuje Janíčková nové výzvy spojené s růstem firmy.

Poslední výraznou zatěžkávací zkouškou byla pandemie Covidu a s tím související výrazné zpomalení a v některých oborech úplné zastavení náboru. „Větší či menší krize přicházejí pořád a člověk si s nimi musí poradit. Covid byl ale jiný, bylo to poprvé, kdy jsem vážně uvažovala o budoucnosti firmy. Díky dobré krizové strategii a solidaritě týmu jsme ale krizi zvládli a věřím, že jsme z ní vyšli silnější a pokornější.“

Není čas ztrácet čas

Budoucnost recruitmentu spatřuje ve specializovaném a kvalitním náboru, umělé inteligenci i automatizaci. „Věřím, že se posuneme jako občanská společnost k tomu, že budeme většinově pracovat méně a chytřeji. Bude běžnější pracovat na různé formy zkrácených úvazků. Více lidí dostane šanci mít práci, která je bude i bavit, nejen živit.“

Na trhu přežijí jen ti, kterým budou firmy i kandidáti věřit. „Důležitým heslem i v rámci recruitmentu zůstane "není čas ztrácet čas". Lidé budou chtít trávit svůj čas smysluplně a budou věřit tomu, kdo jim čas ušetří,“ říká Janíčková.

Zkrácené úvazky jsou hybatelem pozitivní změny

Talentica dlouhodobě podporuje studenty, maminky na mateřské v brzkém návratu do práce i samoživitelky. Klíčová je v tomto případě motivace, flexibilita a důvěra na obou stranách. „Ráda dám šanci člověku, který je nadšený, má vůli a chuť se učit. I když je to mnohem složitější na koordinaci, je pro mě důležité být hybatelem pozitivní změny ve společnosti a zkrácené úvazky jsou jednou z důležitých cest. V České republice jsme v tomto směru ještě hodně pozadu oproti jiným např. evropským zemím a mě baví, že svou malou částí mohu přispět k pozitivní budoucnosti nejen mých dětí,“ dodává s nadějí.

Mohlo by vás zajímat

IMG 6354 (kopie 2)
Talentica

Pohled do světa HR konzultantky: Jaké jsou výzvy a radosti práce v personální agentuře?

Jak-skloubit-rodinu-s-podnikáním
Rozhovory

Od cvičení k technice a zpět aneb Jak změnit obor a skloubit rodinu s podnikáním?

malý versus velký tým
Rozhovory

Malý versus velký IT tým? Jak se liší ve vedení?

Další články
Login