Cookies

Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na našem webu žije?

Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Práce na rodičovské dovolené

Práci vnímám jako nedílnou součást našeho života a nemyslím si, že je nutné ji na několik let úplně přerušovat. Návraty jsou pak velmi obtížné pro všechny strany. Jsem přesvědčená o tom, že se vnímání fenoménu dlouhé rodičovské v českém prostředí mění a že se i do budoucna v tomto směru česká společnost posune dopředu a více se propojí svět zaměstnavatelů s rodiči na rodičovské (nerada používám termín dovolená, protože jednak to opravdu volno není – s dětmi volno z principu prostě neexistuje, a zároveň se při ní dá pracovat, i když to má v sobě řadu úskalí).

Pozice CEO a matky zároveň

Talentica je tak trochu mé první dítě. Když jsem firmu zakládala, nepřemýšlela jsem úplně o tom, jak to budu dělat, až budu mít rodinu. Když řídíte svou vlastní firmu, máte výhodu v tom, že jste časově flexibilní a do jisté míry se můžete časově přizpůsobit právě potřebám dětí, ale i Vám osobně – s dětmi chci trávit maximum času, protože ten náš společný je ten nejvzácnější. Na druhou stranu záměrně používám termín do jisté míry, protože když máte vlastní firmu pracujete vlastně nonstop, a to i na dovolené nebo v noci. Máte zodpovědnost za lidi, které zaměstnáváte, a musíte věci posouvat dál. Řídit firmu se 2 českými a 1 zahraniční pobočkou se dvěma malými dětmi není snadné a vyžaduje to hodně plánování, disciplíny a velmi dobrou organizaci věcí. Bez chůvy, školky a rodiny bych se určitě neobešla.

Práce na rodičovské dovolené v České republice

Rodičovská v České republice patří k nejdelším na světě a nejsem přesvědčená o tom, že bychom právě v této statistice měli být na výši. Řadím se k aktivním propagátorům práce při rodičovské, protože věřím tomu, že to pomáhá celé řadě věcí – od osobního rozvoje rodiče i dítěte, přes bouraní mýtů na trhu práce až po srovnání mezd mužů a žen. A koneckonců, když je máma spokojená, je spokojené i dítě. Ve své firmě aktivně podporuji kolegyně, které jsou na rodičovské a nabízím jim možnost flexibilně se zapojit zpět do práce. Zároveň nabízíme flexibilní pracovní úvazky i pro nově příchozí členy týmu.

Pracovní úvazky na míru

Pracovní úvazek a celkové nastavení náplně práce a její organizace vytváříme vždy na míru konkrétním potřebám budoucího člena týmu. Zapojení lidí na zkrácené pracovní úvazky s sebou nese celou řadu organizačních i manažerských výzev a rozhodně to není snadné. I proto je procento firem, které tuto možnost nabízí v ČR stále mizivé. V Talentice této cestě věříme, a tak do ní investujeme čas i prostředky. Vést člověka, který pracuje na flexibilní a zkrácený pracovní úvazek, obnáší zejména to, že mu musíte věřit, že i když je doma s dítětem, zvládne si to zorganizovat tak, aby se práci mohl věnovat. Obecně se díváte ne na časoprostor, ve kterém funguje, ale na výsledky a úspěšnost jeho práce. Moje zkušenost s mámami na rodičovské je jednoznačně pozitivní – jsou velmi dobře organizované a motivované. Občasné komplikace mohou nastat v době nemoci dítěte a s tím je potřeba počítat a být k tomu tolerantní ze strany manažera i zaměstnavatele, protože i o tom je život a život není pouze práce a procházka růžovým sadem.

A jak to vnímají naše kolegyně, pracující maminky v Talentice? 

Markéta Fryzelková, Researcher:

Už když jsem odcházela na mateřskou dovolenou, věděla jsem, že pokud to jen půjde a budu mít “hodné” dítě, ráda bych se vrátila alespoň na částečný úvazek do práce. Jednak proto, že bych se chtěla rozptýlit od ham a mamíííí a také proto, abych se mohla rozvíjet nejen v rodičovské, ale nadále i v profesní sféře. Když jsem narazila na inzerát s názvem “Lovec talentů” řekla jsem si, to je přesně to, co hledám! Již několik let působím v recruitmentu a v tomto jsem se našla. Zprvu jsem se obávala, jak to s dcerkou zvládneme skloubit, ale povedlo se. Vzhledem k tomu, že je v batolecím věku, začíná chodit a vymýšlet různé neřesti, musím mít oči i vzadu, tudíž se můj “pracovní čas” rovná času, kdy dcerka spí. Občas využiji chvíle, kdy je manžel doma a dcerku si chce také užít a ojediněle zabrousím do e-mailu i večer. Zatím takto fungujeme měsíc, tudíž to není nijak dlouhá doba, ale už teď můžu říct, že všechno jde, když se chce. Cením si příležitosti, kterou mi Talentica poskytla a doufám, že její důvěru nezklamu!

Vendula Micková, Researcher:

Být mámou je jednoznačně největší dosavadní změna v mém životě. Najednou nesete zodpovědnost za malé stvoření, kterému se po narození kompletně odevzdáte. Mateřská role je bezesporu naplňující a smysluplná, čím více ale dcera rostla a stávala se vnímavější k okolí, cítila jsem, že být mámou nestačí. Že chci dále rozvíjet své znalosti a zkušenosti a udržet se na trhu práce. I když se český pracovní trh liberalizuje a zrovnoprávňuje, ať už v otázce genderové či demografické, malé dítě je pro ženu jakožto zaměstnankyni vzbuzuje na straně zaměstnavatele jisté obavy. Proto si vážím příležitosti, která mi byla v Talentice poskytnuta, že mohu být mámou a podílet se na vytváření hodnot, které mě naplňují a dělají ze mě spokojeného a vyrovnaného člověka. Naprosto souhlasím s tvrzením “spokojená máma, spokojené dítě”. Díky možnosti dělat práci, která mě baví a je přizpůsobená mým rodinným potřebám, jsem spokojená a věřím, že klid a spokojenost přenáším i na svoji 9měsíční dceru.

Kateřina Lim, Researcher:

Jako matka samoživitelka 2 dětí mohu nabídnout zkušenost s přístupem návratu do práce ve Velké Británii a zde v ČR. Ve Velké Británii má nastávající rodič možnost odejít na tzv. ‘maternity leave’ až na 1 rok. Zaměstnavatel byl vstřícný, ohleduplný k mým možnostem, nepociťovala jsem ani náznak diskriminace. Při návratu do ČR jsem, musím se přiznat, příliš neuvažovala oslovovat potenciální zaměstnavatele. Výjimkou byla Talentica, kde jsem pracovala před odchodem do Velké Británie jako Konzultant. Po znovunavázání kontaktu jsme se sešly, abychom probraly možnosti, a následně se dohodly na oboustranně výhodné spolupráci. Na toto vstřícné jednání se snažím odpovědět maximálním možným výkonem tak, abych sama ze sebe měla dobrý pocit, a zároveň aby Talentica prosperovala. Mojí motivací pracovat byly jak peníze, ale také touha dělat něco navíc, zůstat v kontaktu s novými trendy, kolegy. Musím rovněž přiznat, že i po psychické stránce pociťuji silnější víru ve vlastní schopnosti, pocit seberealizace i v další oblasti života. V mém případě byl návrat možný i bez umístění dětí ve školce a bez pomoci rodiny s hlídáním! Není to vždy jednoduché, řada zaměstnavatelů stále nechce měnit své stereotypy, ale věřte mi, že příležitosti tu jsou a pokud máte dostatečnou vnitřní motivaci, vstřícný zaměstnavatel Váš přístup dříve či později ocení.

Mohlo by vás zajímat

Další články
Login