Cookies

Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na našem webu žije?

Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Pohled do světa Teamleadera: Poslední roky je nábor celkem divočina!

Pozice Team Leadera s sebou vždy nese i situace, které někdy nemusí být příjemné. Jak je řešit? A co by kandidáti, kteří momentálně hledají práci měli dělat?  Na to a na další otázky nám odpověděla Veronika Šimečková - Team Leaderka Engineering týmu, která je v Talentice téměř 8 let.

Jak jsi začínala svou kariéru v oblasti HR a co tě přivedlo k roli Team Leadera?
Moje cesta Talenticou je poměrně dlouhá. Začínala jsem jako Asistentka týmu konzultantů a vedení společnosti, poté jsem přešla k Office managementu, kde jsem měla možnost se podívat více na procesy spojené s řízením celé firmy. Jednoho dne pak přišla zakladatelka Talenticy s tím, že budeme hledat nového konzultanta. V tu chvíli jsem se zamyslela a řekla si, že bych to možná chtěla zkusit. :) Čas mě pak zavál na pozici Team Leadera.

Pro ty, které by podobná pozice lákala, jak bys popsala svůj typický pracovní den?
Kromě té části související s vedením týmu jsem také konzultant, což znamená, že mým denním chlebem je hledání kandidátů pro klienty, vedení pohovorů a komunikace s našimi klienty. Tuto práci mám pak proloženou starostí o můj tým, kdy máme pravidelné schůzky, kde diskutujeme o tom, na čem je potřeba pracovat, co se povedlo a co ne.

Co je podle tebe největší výzvou při vedení týmu HR konzultantů a jak ji překonáváš?
Pro mě osobně je to balancování mezi rolí Team Leadera a kolegyní. Talentica je neformální prostředí, kde na první dobrou neřešíme hierarchii. Někdy je ale potřeba rázněji rozhodnout a směrovat tým k cíli a dobrým výsledkům.

Jak řešíš konflikty nebo neshody v týmu?
Musím říct, že mám v týmu skvělé a rozumné lidi, kteří jen tak do konfliktu nejdou. Vše si vždy v týmu vyříkáme ještě dříve, než k nějakému konfliktu stihne dojít. Shrnula bych to asi takto: nevyřčený problém = žádný problém, věšteckou kouli bohužel nemám. Problém se dá vyřešit jen, když o něm ví obě strany.

Změnil se nějak tvůj pohled a přístup k vedení lidí během tvé kariéry?
Určitě! Zjistila jsem, jak těžká je to disciplína :) Obecně práce s lidmi a hlavně pak vedení lidí je hodně o důvěře a kompromisech.
Když jsem byla mladší, měla jsem pocit, že vedení nás vždy chce hlavně dusit. Zpětně to samozřejmě vidím úplně jinak.

Jaké klíčové vlastnosti a dovednosti podle tebe Team Leader potřebuje, aby svou práci dělal opravdu dobře a nebylo toho na něj moc?
Umění delegovat a důvěřovat, ale i prověřovat. A pak je samozřejmě klíčová empatie. V práci trávíme velkou část života, proto si myslím, že je potřeba v týmu pečovat jak o tu pracovní stránku, tak o tu lidskou.

kg

Jak zvládáš občasný stres a tlak spojený s vedením týmu ty?

Když je toho na mě moc a cítím se ve stresu, zpomalím, vyřeším ,,hořáky“ a pak se v klidu vrátím k ostatním věcem.

Máš nějaký konkrétní úspěch nebo okamžik, na který jsi na své pozici obzvlášť hrdá?
Mám radost z každého kandidáta, kterému najdu novou pracovní příležitost. Co se týče týmu, tak mě vždy potěší, když nám v Talentice vyroste nějaký srdcař.

Jak vnímáš budoucnost a změny v HR? Jak myslíš, že bude nábor probíhat v budoucnu?
Poslední roky je nábor celkem divočina, firmy šetří, kandidáti více kalkulují. Myslím, že bude potřeba, aby firmy sem tam ustoupily z některých požadavků na kandidáta a zároveň, aby kandidáti více mysleli nejen na to, co firma může nabídnout jim, ale co můžou nabídnout oni firmě.
A jak bude nábor nebo vyhledávání kandidátů v daleké budoucnosti, kdo ví, hodně se ve spojitosti s náborem skloňuje AI. Já si ale nemyslím, že nábor bude nějak dramaticky pod vlivem AI.

Co tě osobně nejvíce baví na této práci?
Rozmanitost pozic a odvětví, na kterých pracujeme. Ač se to nezdá, opravdu to rozšiřuje obzory.

Co bys doporučila kandidátům, kteří hledají práci?
Nepodceňujte prostudování si informací o firmě, do které posíláte životopis. Jakmile vám personalista zavolá s pozvánkou na pohovor, vaše orientace v tom, z jaké firmy Vám volají, vás odliší od ostatních uchazečů.

Jelikož dennodenně komunikuješ s lidmi, máš něco, co tě za tu dobu tady opravdu překvapilo?                                    Poslední dobou je nábor jedno velké překvapení. Historek o tom, proč kandidáti nemůžou přijít na pohovor, máme nespočet. Jeden pán napřiklad odmítl jet ke klientovi, protože cesta vedla po rychlostní silnici a on jezdí zásadně jen po těch polních. Ale co mě pozitivně překvapilo hned po nástupu do Talenticy bylo to, že nepříjemných hovorů s kandidáty je asi tak 1%, jinak jsou všichni milí a ochotní si popovídat.

Mohlo by vás zajímat

Jak-skloubit-rodinu-s-podnikáním
Rozhovory

Od cvičení k technice a zpět aneb Jak změnit obor a skloubit rodinu s podnikáním?

malý versus velký tým
Rozhovory

Malý versus velký IT tým? Jak se liší ve vedení?

Další články
Login