Cookies

Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na našem webu žije?

Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

TOP benefity pro rok 2018: Techniky v Česku nejvíce motivuje flexibilní pracovní doba, dovolená navíc a vzdělávací kurzy

Flexibilní pracovní doba, dovolená navíc a vzdělávací kurzy. To jsou pro tuzemské techniky tři nejdůležitější benefity, které jim v současnosti může zaměstnavatel nabídnout. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu mezi více než jedenácti stovkami technických zaměstnanců, který realizovala personální agentura Talentica.cz specializující se na nábor technicky zaměřených pracovníků.

Do průzkumu, který se uskutečnil ke konci roku roku 2017, se zapojilo celkem 1 165 techniků z České republiky. Z celkového počtu zapojených technických pracovníků se jednalo o 25 % manažerů, 36 % seniorů s více než čtyřmi roky praxe, 24 % specialistů s tříletou praxí a 15 % juniorů s méně než dvěma roky praxe. Více než čtvrtina respondentů působí v oborech automotive, 22 % ve strojírenství, 10 % dotazovaných pak v oboru elektroniky a elektrotechniky.

TOP benefity pro rok 2018

Z unikátního průzkumu společnosti Talentica s.r.o. vyplývá, že pro většinu techniků (77 %) je v současné době stále nejdůležitějším benefitem flexibilní pracovní doba, pro 68 % lidí dovolená navíc66 % techniků ocení vzdělávací kurzy, oborová školení či konference. Pro 58 % technických pracovníků je zároveň důležitá možnost home office a pro 55 % finanční bonusy a sick days. Mezi další preferované benefity patří jazykové kurzy, příspěvek na stravování, příspěvek na penzijní připojištěnívolný čas či dojíždění. Technici ocení i možnost čerpání neplaceného volna, dobrou jídelnu s kvalitním jídlemkratší pracovní dobu (ve smyslu vyhrazení určitého času na vzdělávání – př. 32 hodin/týden práce + 8 hodin/týden vzdělávání), firemní akce či podporu rodin s dětmi. Technici naopak nepreferují půjčky zaměstnancům či příspěvek na bydlení a relokaci.

top benefity 2018

Podíváme-li se na preference benefitů dle seniority respondentů, zjistíme, že junioři, specialisté, senioři i manažeři shodně preferují flexibilní pracovní dobu. Na druhém místě se objevila u specialistů, seniorů a manažerů dovolená navíc, zatímco junioři dávají před volnem přednost vzdělávacím kurzům, které jsou u specialistů a seniorů až na třetí pozici. Manažeři, jako jediní, mají mezi top 3 benefity firemní automobil.

tabulka top 3 benefity dle seniority

Viditelné rozdíly v preferencích nepozorujeme ani napříč pohlavími. Do průzkumu se zapojilo celkem 989 mužů a 176 ženObě kategorie se shodně vyjádřily pro flexibilní pracovní dobudovolenou navíc a vzdělávací kurzy. Zajímavé je, že u žen se na druhém místě objevila také možnost práce z domova (home office), zatímco u mužů je tento benefit v pořadí až pátý za finančními bonusy.

tabulka top 3 benefity dle pohlaví

Klíčový faktor při změně zaměstnaní: peníze

Průzkum se zabýval rovněž tím, které faktory jsou pro technické zaměstnance rozhodující při změně zaměstnání. Pro 78 % techniků jsou nejdůležitější mzdové podmínky a benefity finančního charakteru, pro 62 % techniků je rozhodující náplň práce51 % techniků by ke změně zaměstnání motivovala vzdálenost od bydliště. Pro polovinu technických pracovníků jsou rovněž důležité benefity nefinančního charakteru, pro 34 % pak atraktivnější zaměstnavatel.

Jaké benefity jsou pro Vás klíčové? Ovlivní zaměstnanecké výhody Vaše rozhodování při změně zaměstnání nebo jsou pro Vás klíčové jiné faktory (mzdové podmínky, náplň práce, vzdálenost od bydliště a další)?

Kompletní výsledky průzkumu najdete ZDE

Mohlo by vás zajímat

Co chtějí techničtí odborníci v roce 2016
Benefity

Co chtějí techničtí odborníci v roce 2016? Ocení zájem, osobní přístup a znalosti v oboru.

Další články
Login