Cookies

Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na našem webu žije?

Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Roboti ve zdravotnictví

Spolehlivé a bezpečné ošetřovatelské roboty jsou předmětem pozoruhodného výzkumu, které nyní probíhá v Německém středisku pro letectví a kosmonautiku (DLR – Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt). Mnoho zařízení, algoritmů a programů vyvinutých pro letectví se totiž velmi dobře hodí i pro užitečnou práci ošetřovatelských robotů. Tito služebníci se dokáží dobře orientovat v prostoru a samostatně se v něm pohybovat. Rozeznávají své okolí, jednotlivé osoby i předměty kolem sebe.

A jak těchto schopností dosahují?

Ošetřovatelské roboty mají na svých pažích instalovány snímače a kamery a jsou schopny bleskurychle vyhodnotit všechny naměřené signály a obrazy. K rozhodování využívají metody umělé inteligence. Dobře reagují na potřeby lidí i na pokyny zasílané dálkovým ovládáním.

ošetřovatelský robot

Vyzkoušené algoritmy

Všechna zařízení, algoritmy a metody pro letectví a kosmonautiku jsou před použitím vždy důkladně zkoušeny, takže jsou naprosto spolehlivé. Vyzkoušené postupy se využijí pro konstrukci ošetřujících robotů, které se hodí zejména pro osoby trpící roztroušenou sklerózou a podobnými degenerativními onemocněními, po mrtvici, amputaci, paraplegii atd. Stroje lidskou péči nenahradí, přinesou však lidem s pohybovým postižením více samostatnosti.

Asistent pro invalidní vozík EDAN

EDAN pomůže lidem s omezenou pohyblivostí s běžnými každodenními úkony, jako je otevírání dveří nalévání nápojů a podávání předmětů. Na invalidním vozíku je instalována citlivá robotická paže s pětiprstou rukou. K ovládání paže je k dispozici jednoduchý joystick. V případě, že postižení neumožňuje pohybovat joystickem, je možné ovládat paži svalovými signály, nebo neurální aktivitou mozku. Vyvíjeny jsou také rozhodovací funkce robotu EDAN na základě umělé inteligence. Robot se rozhodne podle zkušenosti z předchozího chování a současných signálů.

Podívejte se, jak EDAN pomáhá lidem s těžkým pohybovým postižením: https://www.youtube.com/watch?v=jsQOOG_j-n4

EDAN

Robot Rollin Justin

Rollin Justin, dvouruký mobilní domácí robot, se v domácím prostředí pohybuje na kolečkách podle informací, které mu předává lehká kamera snímající jeho okolí. Pružná lehká ramena jsou opatřena snímači pohybu a pohotově reagují na to, co se děje v jeho okolí. Své úkoly si Rollin Justin plánuje pomocí funkcí umělé inteligence.

robot rollin

Rollin Justin ovládá kávovar oběma rukama.

robot rollin

Rollin Justin zamete místnost.

Jsou to jen stroje

Ošetřovatelské roboty pravděpodobně nakonec proniknou do nemocnic a domovů lidí s pohybovým postižením. Jsou to jen stroje, ale výzkumníci do nich vložili inteligenci a schopnosti učit se a zdokonalovat své funkce. Díky tomu se z nich mohou stát vítaní společníci a pomocníci v běžném životě. Jistě jim nebude chybět trpělivost opakovat stejné úkony ve službě lidem s pohybovým postižením.

Zdroj obrázků: DLR – Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt.
Eva Vaculíková

Mohlo by vás zajímat

chatboti jsou in
Inovace

Na vlně automatizace aneb Chatboti jsou IN

Koncepční vývoj v prostředí malé firmy
Inovace

Koncepční vývoj je v prostředí malé firmy rychlejší, levnější a efektivnější, říká Jan Plomer

Další články
Login