Cookies

Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na našem webu žije?

Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Jak NEpsat životopis

Spousta z nás při hledání nové práce často přemýšlí o tom, jak se zalíbit svému budoucímu zaměstnavateli. Máme se v životopise vychválit hodně, nebo málo? Nebo máme CV pojmout netradičně a být vtipní? Další problém nastává s uvedenou délkou naší profesní dráhy. Měli bychom být struční a výstižní, anebo se zaměřovat i na detaily? To jsou jen některé z otázek, které nám při psaní životopisu prochází hlavou. Upřímně řečeno neexistuje univerzální návod, jenž by uchazečům o práci zaručil stoprocentní úspěch. Na druhou stranu z našich zkušeností víme, co by dobrý životopis určitě obsahovat neměl. Následující sedmero rad vám napoví.

1) Mistři světa

Ačkoliv bychom se měli v životopise prezentovat v tom nejlepším světle, není důvod být nejdokonalejšími zaměstnanci pod sluncem. Přehánění a vymýšlení si je nebezpečné. Uchazeči nemusí používat věty typu: „Jsem perfekcionista, nikdy nezapomenu na žádný detail a budu pracovat 24 hodin denně.“ Ideální není nikdo a navíc lež má krátké nohy.

2) Píšu bez brýlí aneb omlouvám se za kravopis

Pravopisné chyby a hrubky nemají v lásce především učitelé. Stejně tak za ně nedostanou jedničku ani dospělí uchazeči o práci. V současné době můžeme využívat množství programů, které kontrolují chyby za nás. Věnovat životopisu pár minut navíc a neudělat si ostudu opravdu stojí za to.

3) Méně je někdy více, nebo ne?

Životopis dospělého člověka, ve kterém je uveden pouze název posledního zaměstnání bez udání detailnějších informací, je minimálně podivný. Snaží se tím snad někdo zakrýt své mezery mezi zaměstnáními, chybějící zkušenosti nebo jsou lidé natolik pohodlní? Na druhou stranu nikdo z nás nechce číst sáhodlouhé romány o všech detailech života.

4) Příliš mnoho škodí

Netradiční grafika a barevná úprava dokumentů bývá pro lidské oko zajímavá. Ne však, pokud jde o papouščí slet barev. Překomplikovaná úprava, kterou tvoří různé druhy písma, tabulky a záhlaví, lidem nezajistí uznání personalistů stejně tak jako primitivní a odbytá verze životopisu.

Jak nepsat životopis

5) Bez praxe manažerem

Občas není od věci ucházet se o místo, na které firma požaduje o trochu více praxe, než máme. Proč to nezkusit, že? Žádný význam ale nemá rozesílat životopisy úplně všude. Pokud jsme absolventi anebo pracovníci s rokem praxe, neměli bychom mrhat časem personalistů. Na manažerské pozice nás logicky zamítnou.

6) Kontakt kontrakt

Ještě jedna věc stojí za zmínku. Skvěle napsaný životopis může pokazit i banalita – neuvedené nebo spletené kontaktní údaje. Odříznout cestu k úspěchu pak uchazečům může chybná emailová adresa nebo telefonní kontakt bez jedné čísličky.

7) Fotografie v plavkách není to pravé

V některých případech je po uchazečích požadována aktuální fotografie. Pokud nemáme k dispozici seriózní profilovou fotografii, není třeba propadat depresi. Nemusíme se vyfotit v jakékoliv situaci a za každou cenu. Téměř nic nepobaví personalisty více než fotky uchazečů v plavkách na pláži, s drinkem na party anebo před zrcadlem s mobilem v ruce.

Mohlo by vás zajímat

Další články
Login