Cookies

Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na našem webu žije?

Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Jak na motivační dopis?

Zaujala Vás pracovní nabídka, chystáte se odeslat životopis a v tom se dostaví ten známý pocit, že jste ještě na něco zapomněli – motivační dopis. Následuje klasické „googlení“, kdy si pročtete několik článků na téma Jak napsat motivační dopis a pokusíte se sepsat něco smysluplného.

Vzorů motivačních dopisů jsou na internetu stovky, možná tisíce. Proč jsme se tedy rozhodli přispět další malou rybičkou do moře?

Chceme Vás přesvědčit o tom, že psaní „motiváku“ nemusí být vždy jen nudná rutina.

Začněme tedy od začátku. Zapomeňte na všechny šablony plné univerzálních frází typu: „Věřím, že jsem ideálním uchazečem.“, „Splňuji všechny požadavky pro danou pozici.“ apod. Buďte sví! V jednoduchosti a hlavně upřímnosti je přeci krása. Představte si sami sebe v kůži zaměstnavatele či personalisty, kterému denně v mailu přistane xy životopisů. Bavilo by vás číst stokrát stejný motivační dopis? Personalisté nemají času nazbyt, a proto je třeba zaujmout hned, takzvaně na první dobrou. Tou může být právě průvodní dopis, který osobu na druhém konci „drátu“ donutí zamyslet se nad tím, zda nehledá právě Vás.

Stručně, jasně, výstižně a hlavně s nadšením

Začněte zdvořilým oslovením a názvem pozice, na kterou se hlásíte: „Dobrý den, vážený pane Nováku, dovoluji si Vás oslovit v souvislosti s mým zájmem o pozici Senior konstruktér, kterou inzerujete na stránkách společnosti Talentica.“

Ptali jsme se našich konzultantů, co je pro ně v motivačním dopise klíčové. Celková úprava, zda je motivační dopis bez chyb, stručný, ale zároveň výstižný. Určitě v něm nemůže chybět shrnutí nejdůležitějších zkušeností a případné pracovní úspěchy.“ Teď si možná říkáte, jak být v této části originální? Klíč je v tom reagovat na pozici, která Vás opravdu zaujala, na místo, o kterém si myslíte, že vás bude bavit. „Na motivačním dopise nejvíce oceňuji uchazečovo upřímné nadšení pro danou pracovní pozici, když vypíchne, proč si myslí, že se na dané místo hodí a podloží to důkazem. Tak ve mně vyvolá chuť si přečíst životopis a osobně se s ním setkat.“ uvádí konzultant Ivan Guliš.

Snažte se vyjádřit Vaše dojmy z dané pozice, pravdivě popsat, proč jste si vybrali zrovna tuto práci a konkrétní společnost. Máte s firmou předchozí pozitivní zkušenosti? Zmiňte to. Toužíte po změně a tušíte, že by daná pozice mohla být to pravé? Napište to! Máte smysl pro humor a nebojíte se poznávat nové věci? Dejte to o sobě vědět! Zkrátka snažte se i do stručného průvodního dopisu (vyhněte se dlouhým románům) vložit kousek Vaší osobnosti.

Absolvent vs. manažer aneb stop univerzálním motivačním dopisům

Právě jste úspěšně ukončili studium na ČVUT a hledáte první stabilní práci? Vaše praxe není, mírně řečeno, nic moc a váš životopis končí odrážkou vzdělání, titul Ing.? Nevěšte hlavu. Motivační dopis Vám může pomoci, avšak pozor na univerzalitu. Co to znamená? Pište originální dopis na každou pozici zvlášť. Určitě nepůsobí dobře, když je motivační dopis, který posíláte do společnosti Talentica s.r.o., pojmenovaný – motivační dopis_tralala.

Uvádějte své přednosti! Řekněte, že jste schopný a motivovaný. „Absolventi by měli určitě rozepsat aktivní přístup ke studiu – diplomová práce, spolky, různé zajímavé projekty, mimoškolní aktivity apod.“ dodává konzultant Ivan Guliš. Od manažerů se naopak očekává výčet měřitelných profesních úspěchů a schopností požadovaných na danou pozici.

Bacha na chyby

Čemu je třeba se v motivačním dopise stoprocentně vyhnout? Dávejte velký pozor na pravopisné chyby. No uznejte, ale e-mail, který začíná: „Dobrí den pane Novák.“, byste asi číst nechtěli. Vždy proto dbejte na kontrolu pravopisu a správně vyskloňované oslovení.

Zopakujme si, na co se v motivačním dopise zaměřit…

  1. Nezapomeňte na kontaktní údaje.
  2. Dbejte na správné oslovení kontaktní osoby.
  3. Buďte originální a sví.
  4. Nebojte se ukázat nadšení pro danou pozici.
  5. Uveďte své předchozí zkušenosti související s danou pozicí.
  6. Vyjmenujte Vaše schopnosti a dovednosti, které odpovídají požadavkům na pozici.
  7. Rozlučte se a vyzvěte čitatele, aby si vás pozval na pohovor: „Vaše dotazy velmi rád/a zodpovím na osobním pohovoru.“
  8. TIP pro techniky: Vyzdvihněte svoje technické vědomosti a vzdělání. Umíte anglicky, německy či ovládáte plynně jiný jazyk? Dejte o tom vědět.

…a čemu se naopak vyhnout?

  1. Zapomeňte na dlouhé romány.
  2. Nepřepisujte slepě všechny údaje z životopisu.
  3. Neposílejte stejný motivační dopis na více pozic.
  4. Příliš se nechvástejte a zároveň nepodceňujte.
  5. POZOR na pravopisné chyby!

Na závěr Vám přejeme hodně štěstí při hledání vysněné práce. 

Nevíte si rady s životopisem? Přečtěte si náš článek na téma Jak NEpsat životopis.

Hledáte práci v technice nebo IT? Podívejte se na naše pracovní nabídky.

Mohlo by vás zajímat

Další články
Login