Cookies

Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na našem webu žije?

Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Jak na pohovor?

Každý z nás už se určitě alespoň jednou v životě ucházel o pracovní místo, a pokud ne, tak to jistě přijde. Prvním úkolem je najít zajímavou pozici, zaslat životopis (nezapomenout na motivační dopis) a doufat, že zaujmeme člověka na druhé straně a dostaneme šanci se „ukázat“. Během svého působení v Talentice jsem měla možnost vést mnoho pohovorů s uchazeči o práci u nás. Některé byly senzační (pozdravy kolegům) a některé byly doslova nevydařené. A tak jsem se rozhodla sepsat několik postřehů o tom, jak se na pohovor připravit a na co si dát pozor.

1) Informace o firmě

Během pohovoru mohou padnout otázky typu: „Co o nás víte? Viděl/a jste naše webové stránky?“

Zde máte prostor zapůsobit! Nastudujte si pečlivě firemní web, podívejte se na sociální sítě a snažte se poznat firemní kulturu ještě před pohovorem.

2) Vhodné oblečení 

Ať už jdete na pohovor do startupu anebo korporátu, vždycky je důležité se slušně obléci. Rozhovor může být nakonec i velmi neformální, ale příležitost je to formální. Ne nadarmo se říká, že „šaty dělají člověka“ nebo „dress for success“, tak nechte tenisky a jeansy tentokrát doma.

3) Dochvilnost

Na pohovor přijďte vždy o něco dříve. Pokud budete mít zpoždění, nezapomeňte do firmy předem zavolat. Omluvte se i osobně, hned co na pohovor dorazíte.

4) Správné kontakty

A: „Dobrý den, jdu na pohovor.“

B: „A s kým máte schůzku?“

A: „No s nějakou paní.“

Nepokazte si to hned na začátku.

5) Mobil

Jednou se mi stalo, že si uchazečka při pohovoru nechala mobil na stole. Ten náhle zapípal. Vzala ho do ruky a se slovy „No jo Twitter“ jej položila telefon zpátky na stůl. Pak zapípal ještě 2x. Zcela to narušilo průběh schůzky a působilo neprofesionálně. A co z toho plyne?

Před pohovorem si vždycky vypněte mobil, nebo jej ztište. A pokud zapomenete a mobil během schůzky zazvoní, rychle ho vypněte a omluvte se.

6) Pevný stisk ruky

První momenty mohou být rozhodující a stiskem ruky můžete ukázat svůj zájem, respekt a  odhodlanost. „Leklá ryba“ nezaujme.

7) Úsměv

I když pro mnohé z vás může být pohovor stresující, je dobré si uvědomit, že naproti vám sedí také jen lidé. Zkuste se uvolnit, usmívat se a atmosféra na pohovoru bude pro obě strany hned příjemnější.

8) Zájem

Pokud máte o pozici skutečný zájem, dejte to najevo. Už v rámci své přípravy na pohovor si promyslete otázky, na které chcete získat odpověď. Zajímá vás, jaký by byl váš budoucí šéf? Chcete vědět, zda kolegové zajdou po práci na drink? Jakým směrem se chce společnost posunout do budoucna? Zeptejte se!

9) Motivace

Nikdy neuděláte chybu, když po pohovoru do společnosti pošlete e-mail s poděkováním za schůzku a ujistíte druhou stranu, že o práci ve společnosti opravdu stojíte. Ale zkuste to napsat lépe než jeden z našich uchazečů:  „Tak jsem si hodil mincí a o pozici tedy budu mít zájem.“

Pokud se v nejbližší době chystáte na pohovor, doufám, že se vám podaří přijít včas, mobil vám během schůzky nezazvoní, atmosféra bude příjemná a společnost ohromíte svými znalostmi a zajímavými otázkami.

Mohlo by vás zajímat

Další články
Login