Cookies

Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na našem webu žije?

Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Budoucnost Augment reality ve strojírenství

Augment realita (rozšířená realita) je pojem, který skrývá označení reálného obrazu, který je doplněný virtuálním objektem / animací. Kamera v mobilním telefonu, tabletu či počítači promítá snímanou scénu na display, kdy při načtení předem definovaného obrazu nebo QR kódu je do snímané scény umístěn objekt (objekty), které byly nadefinovány. Taková řešení jsou využívána při ve vzdělávání, reklamě, prodeji, počítačových hrách i strojírenství.

V poslední době byla virtuální realita rozšířena mezi širokou veřejnost, a to hlavně prostřednictvím aplikace Pokemon Go. K propojení obrazu se svými objekty, textem můžete využít desítky aplikací, které jsou na trhu (např. Augment, Google Googles, SnapShop Showroom, ARki, Fuzor, Visidraft a další). Nyní už máte představu o tom, co je to augment realita a nyní přejdeme k použití ve strojírenství, kde s ní musíme v budoucnu počítat.

augment realita

Zdroj obrázku: pixabay.com

Ve strojírenství je augment realita používána na:

  • Montáž dílců do sestav – Augment realita umožňuje zpracovávat sestavy s vysokým počtem komponent, to je využívané kvůli nutnosti časové úspory a snížení rizik při montáži. Jsou nahrazovány statické montážní návody „na papíře“. V tomto případě se kromě obrazovek mobilních zařízení začínají používat i brýle na virtuální realitu.
  • Prezentace produktů. Načítání 3D dílců umístěných v tištěných / elektronických médiích.
    • Ukázku virtuální prezentace najdete ZDE a taky ZDEUmístění stroje, zařízení, vybavení dílny. Umístění 3D modelu do výrobního prostoru a tím určení vhodnosti místa.
  • Seřízení a opravy strojů. Návody na seřízení a opravy výrobků. Potřebné úpravy jsou promítány v augment realitě a není již třeba dlouhého vyhledávání v návodech a příručkách pro údržbu stroje. Tímto krokem se sníží časová náročnost oprav.
  • Odborná online podpora, kdy Vám expert radí s Vámi představeným problémem a v reálném čase promítá objekty, nákresy na zachycovaný obraz.
  • Kvalita výrobků, kde virtuální realita pomáhá při měření hodnot a záznamu zkoušek.
    • A jak to funguje v praxi? Podívejte se ZDE

Celkově má pojem augment reality velký význam v budoucí automatizaci pracovišť, zvýšení efektivity a bezpečnosti práce.

augment realita

Zdroj obrázku: Augment.com

 

Napadá Vás ještě nějaká další možnosti využití augment reality ve strojírenství? Těšíme se na Vaše nápady.

Autor článku: Martin Vaněček

Mohlo by vás zajímat

Aplikace
Aplikace

„BE SMART“ aneb Aplikace, které vám usnadní život

Další články
Login